Ga verder naar de inhoud

Nazorg

Laatst aangepast: augustus 2024

Na het overlijden van een geliefde komt er veel op nabestaanden af. De naasten dragen op dat moment een groot verdriet mee, gaan op zoek naar een nieuw evenwicht in het leven en moeten daarnaast heel wat praktische en administratieve zaken afhandelen. Dit is niet eenvoudig. Met de volgende informatie willen we betrokkenen op weg helpen. 

Net na het overlijden

Je hoofd staat er misschien niet naar, toch er zijn heel wat administratieve zaken die afgehandeld moeten worden. Lukt het je niet alleen? Waar of bij wie kan je terecht met vragen hierover? 

Hieronder geven we enkele handvatten en bronnen mee die ondersteuning en houvast kunnen bieden meteen na het overlijden.

Op deze website vind je praktische informatie over een overlijden en begrafenis. 
Deze brochure biedt overzicht van wat er in de eerste uren, dagen en maanden na het overlijden moet gebeuren.
Lees hier meer over wat je best doet wanneer een naaste overleden is.
Funebra, de koepelorganisatie van Belgische begrafenisondernemers, biedt handvatten wat betreft de uitvaart.
Funebra biedt een overzicht van allerlei administratieve stappen na het overlijden.

Tip: Neem contact op met het ziekenfonds

Het ziekenfonds wordt normaal gezien automatisch op de hoogte gebracht van het overlijden. Toch raden we aan om contact op te nemen met de Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds. Hier kan je terecht voor verschillende zaken:

  • Samen het dossier van de overleden persoon met jongdementie te bekijken en waar nodig in orde te brengen;
  • Te bekijken of er eventuele terugbetalingen dienen te gebeuren;
  • Een eventueel dossier van ziekte- of invaliteitidsuitkering af te sluiten om terugvorderingen te vermijden;
  • Doorverwijzing naar een andere dienst voor verdere ondersteuning en/of psychosociale ondersteuning tijdens het rouwproces.

* HR-Rail heeft een sociale dienst voor de Belgische Spoorwegen en werken ook voor de Kas der Geneeskundige Verzorging, maar zijn geen erkende DMW. Aangeslotenen binnen RailCare zullen doorverwezen worden naar één van de vijf Gewestelijke Geneeskundige Centra (GGC). 

** HZIV heeft geen erkende DMW, maar hebben wel een sociale dienst waar leden terecht kunnen. Waar nodig zal HZIV doorverwijzen naar een maatschappelijk werker in hun regio. 

Magazine 'Verlies en rouw bij dementie'

infocentrum.dementie.be
Via deze link kan je het magazine 'Verlies en rouw bij dementie' aankopen. 

Wil je meer lezen over rouw en verlies bij dementie?

De Expertisecentra Dementie Orion ism PGN en Tandem hebben in samenwerking met een aantal externe experten in verlies en rouw hun kennis over ‘Verlies en rouw bij dementie’ in een uitgave gebundeld. Ze telt 32 pagina’s vol verhalen, getuigenissen, interviews, tips en doorverwijzingen. Deze artikels ondersteunen iedereen die betrokken is bij het proces van verlies door dementie.

Ook een zorgprofessional kan met dit magazine onder meer aan de slag om inzichten te verwerven in verliesprocessen en copingstrategieën bij (jong)dementie of voor psycho-educatieve momenten met collega’s of familieleden van personen met (jong)dementie.

De Verlieskoffer

Deze koffer bevat verschillende methodieken om rouw, verlies en veerkracht op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken bij alle betrokkenen. Het kan gebruikt worden om in gesprek te gaan met jonge mensen met dementie, maar ook mantelzorgers en/of professionele hulpverleners en vrijwilligers. Je kan de koffer ontlenen bij jouw regionaal Expertisecentrum Dementie.

Verlieskoffer (Expertisecentra Dementie)

Psychologische ondersteuning

Je kan als nabestaande voor de emotionele verwerking bij het overlijden beroep doen op professionele hulpverleners van een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW), een eerstelijnspsycholoog, een zelfstandig psycholoog, therapeut of een hulpverlener van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).   

Vind een Psycholoog

vind-een-psycholoog.be
Vind een psycholoog in de buurt, al dan niet met ervaring in dementie en/of rouw.
Hier vind je een overzicht van klinisch (neuro)psychologen in Vlaanderen.
Bij een CAW kan je terecht voor informatie, advies of hulp.

Centra voor Geestelijke Ge­zond­heids­zorg (CGG)

centrageestelijkegezondheidszorg.be
Hier kan je terecht in geval van (ernstige) psychische problemen of bezorgdheden.

Rouworganisaties en lotgenotencontact

Voor nabestaanden kan het helpend en troostend zijn om in gesprek te gaan met professionals of ervaringsdeskundigen. Dit kan helpen om het rouwproces te faciliteren, om verdriet en onmacht met elkaar te delen of gewoon om het verhaal ergens kwijt te kunnen. Er zijn verschillende rouwgroepen, rouworganisaties en initiatieven voor contact met lotgenoten. Hieronder lijsten we enkele specifieke initiatieven op voor personen die een naaste verloren, personen die hun partner verloren en kinderen/jongeren/jongvolwassenen die hun naaste verloren.

Let op: deze organisaties zijn niet specifiek voor personen die een naaste met (jong)dementie verloren.

Hier vindt je een overzicht van organisaties en initiatieven voor mensen met een verlieservaring, niet specifiek gerelateerd aan (jong)dementie.

Hier vindt je een overzicht van organisaties en initiatieven voor partners met een verlieservaring, niet specifiek gerelateerd aan (jong)dementie.

Missing You ijvert ervoor dat ieder kind, jongere of jongvolwassene die geconfronteerd wordt met verlies voldoende ruimte en gepaste steun…

Wil je zelf iets ondernemen?

Sommige naasten van een jonge persoon met dementie willen na het overlijden iets doen, iets ondernemen. Ze willen iets betekenen voor anderen of de 'draad weer oppikken'. Dit kan meteen na het overlijden zijn, maar kan even goed maanden of jaren nadien zijn. 

Zo kan het zijn dat een nabestaande naaste van een overleden persoon met jongdementie vrijwilligerswerk wil doen binnen een organisatie voor personen met (jong)dementie , wandel-buddy wil worden van een persoon met (jong)dementie, een lotgenotengroep opstart met andere nabestaanden of zich als vrijwilliger aanmeldt bij een organisatie die voor de overleden persoon met dementie op jonge leeftijd belangrijk was. Andere nabestaande kiezen ervoor om net iets helemaal anders te doen en het hoofdstuk 'jongdementie' helemaal af te sluiten. Ook dat is uiteraard helemaal goed.

Hieronder lijsten we enkele tips op voor nabestaanden van personen met jongdementie:

  • Gun jezelf tijd. Verwacht niet dat je het proces van jaren op enkele dagen, weken of maanden verwerkt. Dit kan veel tijd in beslag nemen, maar dat is normaal. 
  • Alle gevoelens die je ervaart, zijn oké. Niets is juist of fout. Het is dus oké wanneer je je de ene dag heel goed voelt en je jezelf de dag nadien neerslachtig voelt.
  • Wanneer je je zorgen maakt, angstig bent, er niet in slaagt om vooruit te komen in je verdriet of nood hebt aan een gesprek, laat je je best bijstaan. Dit kan door een naaste, familielid, vriend(in) of kennis, maar ook door een professionele hulpverlener. Vraag hiervoor raad aan je huisarts of psycholoog. 
  • Aarzel je om contact op te nemen met of langs te gaan bij een organisatie die jouw naaste met dementie op jonge leeftijd ondersteund of begeleid heeft? Vraag een naaste, familielid, vriend(in) of kennis om je hierbij te steunen: ga er samen langs, combineer het met een gezellig lunch en geef gerust achteraf aan als het toch nog te vroeg aanvoelde.

Na het overlijden van mijn echtgenote met jongdementie richtte ik een praatgroep op met andere weduwen en weduwnaars. Wanneer we samenkomen, is het vaak confronterend, maar tegelijkertijd voelt het ook als thuiskomen. Ik haal hier ontzettend veel uit!

Patrick

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?