Zorg en ondersteuning
Wanneer een diagnose jongdementie gesteld wordt, is het vaak een uitdaging om een weg te vinden in het grote aanbod aan hulp, diensten en organisaties. Er bestaat heel veel, maar het overzicht bewaren is niet eenvoudig.
Hieronder lees je wie je op weg kan helpen in het aanbod. We bieden je ook een overzicht van hulp- en ondersteuningsmogelijkheden aan huis en buitenshuis, maar ook wanneer het thuis niet meer gaat. Tenslotte kan je ook lezen waar betrokkenen terecht kunnen voor psycho-sociale ondersteuning, contact met 'lot- of bondgenoten' en/of financiële en juridische ondersteuning.
Zorg en ondersteuning
Waar kan je terecht voor informatie, ondersteuning en advies? Wie maakt je wegwijs in het aanbod?
Wat als de zorg thuis zwaarder wordt en je hulp nodig hebt? Op welke ondersteuning kan je thuis rekenen?
Waar kunnen jonge personen met dementie en hun naasten terecht voor buitenhuis activiteiten, zorg en ondersteuning?
Wat als je merkt dat de zorg en ondersteuning in de thuissituatie te zwaar wordt? Wat te doen als het thuis niet meer lukt?
Hoe zorg je voor jezelf? Waar vind je psycho-sociale ondersteuning?
Waar ontmoet je 'lotgenoten' of 'bondgenoten'? Welke organisaties bestaan er voor naasten en mantelzorgers? Hoe vind je verhalen van anderen?
Op welke financiële ondersteuning kunnen gezinnen terugvallen? Hoe ver reikt deze steun? Wat zijn belangrijke juridische aspecten bij jongdementie?
De Sociale kaart
Departement Zorg van de Vlaamse Overheid bundelt het bestaande zorgaanbod in Vlaanderen en Brussel in één databank. Je kan deze via onderstaande link raadplegen. Een aantal van de diensten die je via de link tegenkomt, zal je ook zien terugkomen op deze website.
Dank u wel voor de feedback.
We gebruiken uw feedback om onze website te verbeteren.
Er is iets misgegaan.
Probeer het later opnieuw.