Ga verder naar de inhoud

Jong­de­men­tie?

Laatst aangepast: juni 2024

We spreken van 'jongdementie' of 'dementie op jonge leeftijd' van zodra de eerste klachten optreden voor de leeftijd van 65 jaar. 

Jongdementie is voor iedereen anders en roept veel vragen op. Welke symptomen vormen alarmbelletjes? Moet je je zorgen maken? Waar kan je terecht voor meer informatie over jongdementie? Waar en hoe wordt een diagnose jongdementie gesteld? Zijn er verschillende vormen van jongdementie? Komt het vaak voor? Is jongdementie erfelijk? Graag geven we je een antwoord op deze vragen.

De weg kwijt, een afspraak vergeten of problemen met het gebruik van het kookvuur. Maak je je zorgen? Wanneer onderneem je verdere stappen?

Wil je meer weten over dementie op jonge leeftijd? Welke bronnen, organisaties en diensten bieden meer informatie?

Hoe wordt een diagnose jongdementie gesteld? Waarom is een juiste diagnose van belang? Waar kan je hiervoor terecht?

Is jongdementie bij iedereen hetzelfde of zijn er verschillende vormen? Wat zijn de verschillen? 

Hoe vaak komt jongdementie voor? Hoe vaak komt het voor ten opzichte van dementie op oudere leeftijd? 

Is dementie op jonge leeftijd erfelijk? Wat zijn erfelijke factoren? Kan je dit laten onderzoeken?

Door meer te weten over frontotemporale dementie, kan ik het gedrag van m'n zoon beter begrijpen.

Mia, mama van een persoon met jongdementie

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor een groep aandoeningen waarbij meerdere stoornissen in het cognitief functioneren samen optreden. Cognitieve functies zijn onder meer: 

  • Geheugen;
  • Leervermogen;
  • Taalgebruik;
  • Begrijpen en uitvoeren van complexe en dagelijkse handelingen. 

Doorgaans is dementie chronisch en progressief van karakter. Er wordt pas van dementie gesproken als de veranderingen in cognitie zo ernstig zijn, dat iemand wordt beperkt in zijn algemeen dagelijks functioneren. 

Geheugenverlies staat vaak op de voorgrond, maar dat is niet altijd zo. De stemming, het gedrag en ook taalvaardigheden kunnen veranderen. Welke symptomen er precies optreden wordt bepaald door de aard, lokalisatie en ernst van de  afwijkingen in de hersenen. De stoornissen hangen dus af van de oorzaak van de dementie. Er zijn veel verschillende oorzaken van dementie, maar de meest voorkomende zijn:

  • De ziekte van Alzheimer;
  • Frontotemporale dementie;
  • Vasculaire dementie en
  • Lewy body dementie.

Hier lees je meer over de verschillende vormen van jongdementie.

Boek 'Dementie op jonge leeftijd'

Dit boek is een gids voor jonge mensen met dementie, hun familie en hulpverleners die op zoek zijn naar een omvattend beeld bij dementie op jonge leeftijd. Experten uit Vlaanderen en Nederland beschrijven elk aspect van het leven met dementie. Het boek bevat persoonlijke getuigenissen, concrete tips en een rijkdom aan informatie. 

Bekijk en bestel het boek hier!

E-learning 'Jongdementie in de thuissituatie'

Wil je meer weten over dementie op jonge leeftijd in de thuissituatie? Dan is deze e-learning misschien wel iets voor jou! Deze uitgebreide e-learning duurt ca. 100 minuten (afhankelijk van jouw eigen tempo).  

Koop hier de e-learning aan!

Psycho-educatiepakket 'Dementie en nu' (niet specifiek jongdementie)

Ben je mantelzorger van een persoon met (jong)dementie? Heb je nood aan psycho-educatie over het dementieproces, de mogelijkheden tot ondersteuning, juridische en financiële aspecten, communicatie en omgang met je naaste? Wens je daarnaast ook tips om je eigen draagkracht te vergroten? Dan is het psycho-educatiepakket 'Dementie en nu' iets voor jou.

Het wordt op verschillende locaties en door verschillende organisaties aangeboden. Bekijk onderstaande website of contacteer je regionaal Expertisecentrum Dementie om te weten waar je dit in jouw regio kan volgen.

Lees hier meer over het pakket

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?