Ga verder naar de inhoud

Financiële en juridische on­der­steu­ning

Laatst aangepast: augustus 2024

Als je te maken krijgt met jongdementie, zijn er verschillende vormen van juridische en financiële ondersteuning die je kan aanvragen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste opties en hoe je deze kan aanvragen. 

Financiële ondersteuning?

Wanneer je geconfronteerd wordt met jongdementie, komen er naast emotionele en praktische uitdagingen vaak ook financiële zorgen bij kijken. Gelukkig zijn er verschillende vormen van ondersteuning beschikbaar om de financiële lasten te verlichten. Van hulp bij het aanvragen van premies en uitkeringen tot advies over woningaanpassingen en administratieve ondersteuning: er zijn best wel wat mogelijkheden om gezinnen op weg te helpen. 

Hieronder vind je informatie over hoe je financiële hulp kan aanvragen, welke diensten en hulpmiddelen beschikbaar zijn en welke organisaties je kunnen ondersteunen bij het regelen van deze zaken. 

Bij wie kan je terecht voor informatie en ondersteuning over financiën?

Dienst Maatschappelijk Werk (DMW) van de ziekenfondsen 


De Dienst Maatschappelijk Werk (DMW) van het ziekenfonds kan helpen met het regelen van allerlei zaken: gaande van administratieve ondersteuning tot het aanvragen van financiële hulp. 

Hieronder vind je de links naar de websites van de DMW-diensten van verschillende ziekenfondsen: 

Vraag steeds bij deze diensten na welke stappen je moet volgen om ondersteuning aan te vragen. Dit kan namelijk verschillen van ziekenfonds tot ziekenfonds.

Sociale Dienst van het OCMW en Sociaal Huis 

In iedere gemeente of stad vind je een Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW). Iedereen met vragen, bezorgdheden en/of moeilijkheden is hier welkom. 

Een Sociaal Huis zorgt ervoor dat iedereen op een eenvoudige manier gebruik kan maken van de sociale diensten van het OCMW, de gemeente of andere sociale initiatieven. Je kan hier terecht met vragen over sociale dienstverlening. 

Meestal is het OCMW een onderdeel van het Sociaal Huis. De werking van deze diensten is per gemeente een beetje anders. Voor mensen met jongdementie kunnen de sociale dienst van het OCMW en/of het Sociaal Huis een belangrijke rol spelen door bijvoorbeeld advies en begeleiding te geven bij het aanvragen van financiële tegemoetkomingen, uitkeringen en/of premies.

Op de website van jouw gemeente vind je de contactgegevens van deze diensten terug.

Op welke premies en tegemoetkomingen heb je recht?

Het navigeren door de financiële aspecten van zorg kan vaak overweldigend zijn, vooral wanneer mantelzorgers te maken hebt met de dagdagelijkse complexiteit van jongdementie. Op deze pagina verwijzen we naar enkele bronnen die je kunnen helpen bij het vinden van antwoorden op (financiële) vragen. 

Premies en tegemoetkomingen

Juridische ondersteuning?

Naast emotionele, praktische en financiële uitdagingen krijg je mogelijk ook te maken met juridische vragen en zorgen. Welke rechten heb je? Wie kan je bijstaan in het uitoefenen van deze rechten? Wat als je je wensen, voorkeuren of keuzes niet meer zelf kan uitdrukken? Hoe kan je je hierop voorbereiden?

Hieronder vind je informatie over waar je ondersteuning vindt voor dit soort vragen en/of bezorgdheden. 

Rechten binnen de patiëntenrechtenwet

Als persoon met dementie op jonge leeftijd, maar ook als mantelzorger heb je heel wat rechten. Je hoeft niet ziek te zijn om deze rechten te kunnen uitoefenen. Je rechten gelden immers niet alleen ten aanzien van je arts maar ook ten aanzien van je tandarts, je apotheker, je vroedvrouw, kinesitherapeut, verpleger of verpleegster, …

Sinds 2002 bestaat er in België een patiëntenrechtenwet. Die wet garandeert dat iedereen, die gezondheidszorg krijgt, meerdere rechten heeft. Zo weet je wat je kan verwachten, weet de zorgverlener wat verwacht wordt en wordt de relatie tussen jullie beiden duidelijk bewaakt. 

In 2024 werden enkele belangrijke wijzigingen in de wet ingevoerd.  

Lees hier meer over de patiëntenrechtenwet en de wijzingen sinds 2024.

Hieronder geven we een samenvatting van de 9 elementen binnen deze wet.

  1. Het recht op kwaliteitsvolle zorg
  2. Het recht op vrije keuze van je zorgverlener
  3. Het recht op informatie over je gezondheidstoestand
  4. Het recht op geïnformeerde toestemming
  5. De rechten in verband met je patiëntendossier
  6. Het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer
  7. Het recht om klacht neer te leggen
  8. Het recht op bijstand door één of meerdere vertrouwenspersonen
  9. Het recht op pijnbehandeling
Lees hier meer over bovenstaande elementen.

Wat als je je rechten zelf niet meer kan uitoefenen?

Een vertrouwenspersoon?

Personen met jongdementie hebben, net als iedere 'patiënt', heel wat rechten. In principe oefent iedereen deze patiëntenrechten zelf uit. Een persoon met jongdementie kan je laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Deze vertrouwenspersoon kan hem/haar bijstaan, maar kan niet in diens plaats beslissen. Een vertrouwenspersoon is iemand die de persoon met jongdementie zelf kiest en die hem/haar kan bijstaan bij het uitoefenen van de rechten als patiënt. 

 

Een wilsverklaring?

Personen met jongdementie kunnen hun wensen en wil vast leggen in wilsverklaringen. Deze zijn onbeperkt geldig en kunnen dus altijd aangepast worden als er veranderingen zijn in wat iemand wel of niet wil. Op die manier kunnen hulpverleners weten wat de persoon in kwestie zou willen en hiermee rekening houden wanneer de persoon met jongdementie dat niet zelf (meer) kan vertellen. Een wilsverklaring moet dus worden opgesteld wanneer de persoon met jongdementie nog wilsbekwaam is. De persoon met jongdementie (en zijn/haar naaste) stelt dit document ook best op samen met een arts of hulpverlener, maar dat is niet verplicht. 

In België bestaan er in totaal vijf wilsverklaringen. Meer informatie hierover vind je op de website van LEIF (LevensEindeInformatieForum) of op de website Vroegtijdige Zorgplanning bij Dementie.

 

Een zorgvolmacht?

Een persoon met jongdementie kan bovendien ook vastleggen wie zijn/haar financiële (bv. beheer van bankrekeningen) en persoonlijke zaken (bv. keuze van arts of hulpverlener) regelen op het moment dat hij/zij dat zelf niet (meer) kan. Ook een zorgvolmacht kan alleen opgesteld worden wanneer persoon met jongdementie nog wilsbekwaam is zodat hij/zij begrijpt wat erin staat en ook de gevolgen daarvan begrijpt. Hieronder lees je meer over deze vorm van buitengerechtelijke bescherming.

De zorgvolmacht moet geregistreerd worden in een centraal register, wat uitsluitend kan gebeuren door de griffie van het vredegerecht in de verblijfplaats van de persoon met jongdementie of door een notaris. Iemand kan de zorgvolmacht zelf opstellen (dan neem je best contact op met de gemeente, het sociaal huis of de sociale dienst van de mutualiteit) of kan ervoor kiezen om dit op te laten stellen bij de notaris. Meer informatie over een zorgvolmacht vind je op de website Vroegtijdige Zorgplanning bij Dementie.

 

Een vertegenwoordiger?

Wanneer de persoon met dementie op jonge leeftijd bij bepaalde beslissingen zijn/haar belangen niet (meer) zelf kan behartigen, is er in meerdere of meerdere mate bescherming nodig. De wetgeving voorziet dergelijke bescherming (zowel voor beslissingen over de persoon zelf als over goederen), in twee vormen: 

  • Een buitengerechtelijke bescherming: De persoon met jongdementie is handelingsbekwaam en geeft zelf een volmacht aan iemand die hij/zij vertrouwt om handelingen in diens naam te stellen (= een lastgeving) op het moment dat de persoon met jongdementie zelf handelingsonbekwaam wordt. Er komt geen rechter tussen beiden. Deze optie krijgt steeds de voorkeur omdat die het minst ingrijpend is voor de persoon met jongdementie. Alleen als dit niet voldoende bescherming biedt, zal overgegaan worden naar de rechterlijke bescherming.
  • Een rechterlijke bescherming: De jonge persoon met dementie kan zelf geen volmacht meer geen (gezien hij/zij handelingsonbekwaam geacht wordt) waardoor de vrederechter een bescherming op maat samenstelt. Er wordt een bewindvoerder aangesteld die de persoon met jongdementie zal bijstaan en vertegenwoordigen.

Hieronder geven we weer wie in bovenstaande gevallen de rechten van de persoon met jongdementie kan waarborgen.

Een vertegenwoordiger kan in de plaats van een persoon met jongdementie beslissen wanneer hij/zij dat zelf niet meer kan. Deze vertegenwoordiger komt dan op voor diens belangen. Die persoon wordt verondersteld steeds de wil van de persoon met jongdementie te vertolken en op te treden in diens belang. Toch is het belangrijk dat ook iemand met jongdementie, die wilsonbekwaam geacht wordt, zoveel mogelijk betrokken wordt bij het uitoefenen van diens rechten. 

Een zorgverlener kan enkel in overleg met alle betrokken collega’s afwijken van de beslissing van de vertegenwoordiger. Dat kan noodzakelijk zijn om de belangen van de persoon met jongdementie te vrijwaren. Ook in het geval er geen andere vertegenwoordiger is of er een conflict is tussen meerdere personen die als vertegenwoordiger kunnen optreden, kan een zorgverlener in multidisciplinair overleg de belangen van de jonge persoon met dementie behartigen.

Lees hier meer over vertrouwenspersoon, vertegenwoordiger en bewindvoering Lees hier meer over wilsverklaringen en raadpleeg mogelijke sjablonen hiervoor

Wie is die vertegenwoordiger? Het watervalsysteem van de patiëntenrechtenwet

Er bestaan drie soorten vertegenwoordigers voor meerderjarig wilsonbekwame personen. De rol van de vertegenwoordiger is steeds het uitoefenen van de patiëntenrechten. De wetgever heeft een volgorde bepaald waarin iemand kan optreden als een vertegenwoordiger. Dit wordt ook wel het cascade- of watervalsysteem genoemd. Dit betekent dat een vertegenwoordiger die zich lager in de rang bevindt, pas kan optreden indien een hoger geordende vertegenwoordiger ontbreekt of niet wenst op te treden.

  • Een door de persoon met jongdementie benoemde vertegenwoordiger: Iedere persoon met jongdementie kan, zoals hij/zij wilsbekwaam geacht wordt, zelf een vertegenwoordiger aanduiden. 
  • Een door de rechter aangeduide vertegenwoordiger: Wanneer de persoon met jongdementie wilsonbekwaam geacht wordt, zelf geen vertegenwoordiger heeft aangeduid en onder bewindvoering komt, krijgt hij een vertegenwoordiger die door de vrederechter aangeduid wordt. Dit kan wel wat verwarring en onrust veroorzaken als de bewindvoerder iemand is die de patiënt niet goed kent of vertrouwt. Een aangeduide vertegenwoordiger komt steeds boven de bewindvoerder te staan. Door een vertegenwoordiger aan te duiden, kan je dit dus vermijden. 
  • Een door de wet aangewezen vertegenwoordiger: Wanneer de persoon met jongdementie wilsonbekwaam geacht wordt, zelf geen vertegenwoordiger heeft aangeduid en de bewindvoerder geen vertegenwoordiger aangeduid heeft, worden de rechten van de patiënt uitgeoefend door de samenwonende echtgenoot of de wettelijk of feitelijk samenwonende partner. Wanneer er geen echtgenoot of partner is of hij dit niet wenst te doen, worden de rechten in opeenvolgende volgorde uitgeoefend door een meerderjarig kind, een ouder, een meerderjarige broer of zus van de patiënt. Wanneer ook deze personen de rechten niet wensen uit te oefenen of wanneer ze ontbreken, zal de betrokken zorgverlener je belangen als patiënt behartigen, in voorkomend geval in multidisciplinair overleg.

 

Het is dus belangrijk dat de persoon met dementie op jonge leeftijd zelf tijdig een vertegenwoordiger aanduidt die diens patiëntenrechten zal uitoefenen wanneer de persoon het zelf niet meer kan. Iedereen kan zich steeds bedenken en het document herroepen. De aangewezen vertegenwoordiger zal dan niet meer in de plaats van de persoon met jongdementie optreden.

 

Hoe duid je een vertegenwoordiger aan?

  • Kies iemand die je ten volle vertrouwt en die je vertegenwoordiger wil zijn. Je kan bijvoorbeeld een goede vriend of een familielid aanduiden. Als je meerdere vertegenwoordigers wil aanduiden, raden we je aan om een volgorde te bepalen waarin ze kunnen optreden.
  • Stel een document op en laat het toevoegen aan je patiëntendossier
  • Tip: Je zorgt best voor drie exemplaren van dit document: één voor jezelf, één voor je vertrouwenspersoon en één om aan je dossier toe te voegen.

Wil je meer informatie over vertrouwenspersonen, vertegenwoordigers en/of bewindvoering?

Hieronder vind je bronnen en organisaties terug waar je meer informatie over het aanstellen van een vertrouwenspersoon, vertegenwoordiger en/of bewindvoering terugvindt.

Website Vlaams Pa­tien­ten­fo­rum

vlaamspatientenplatform.be
Het Vlaams Patiëntenforum bouwt met meer dan 125 patiëntenverenigingen aan een betere levenskwaliteit voor mensen met een chronische…
Op deze website van Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu vind je meer informatie over de patiëntenrechten in…
Dit boek van Erik Langerock is geschreven voor mantelzorgers en zorgprofessionals van personen met dementie.
Lees meer in de brochure van Koning Boudewijnstichting ism de FOD Justitie en de Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat.
Lees hier meer informatie over hoe je kan anticiperen met een zorgvolmacht.
Hier vind je een invulformulier voor de herroeping van de aanwijzing van een vertegenwoordiger.
Hier vind je een invulformulier voor het aanwijzen van een vertegenwoordiger.
Hier vind je een invulformulier om een vertrouwenspersoon aan te wijzen.

Vroegtijdige zorgplanning?

Bovenstaande juridische aspecten kaderen mee in het ruimere geheel van vroegtijdige zorgplanning. 

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?