Ga verder naar de inhoud

Hulp en on­der­steu­ning aan huis

Laatst aangepast: juni 2024

Wanneer je zelf of iemand binnen het gezin de diagnose van jongdementie kreeg, komt er vroeg of laat een punt dat hulp in huis is aangewezen. De naasten of mantelzorgers doen steeds meer samen met de persoon met dementie en gaan geleidelijk aan sommige taken zelfs overnemen. Dit komt omdat het voor de persoon met jongdementie vaak te moeilijk, te confronterend of niet meer haalbaar is. Vaak lukt het voor mantelzorgers een tijdje om dit op zich te nemen, maar na verloop van tijd wordt het veel, te veel. Dat is normaal, maar niet altijd gemakkelijk om in te zien of aan te geven.

Omdat ieder verhaal anders is, is ook de hulp die nodig is soms heel verschillend. Welke rollen kan de persoon met jongdementie nog opnemen? Wat wil de mantelzorger graag zelf blijven doen? Zou poetshulp al volstaan of is er meer nood aan taken als koken en wassen of is hulp bij klusjes meer nodig? Misschien helpt een vrijwilliger, die met de persoon met jongdementie, boodschappen doet of gaat wandelen, het gezin wel meer vooruit. 

Hieronder lijsten we verschillende mogelijkheden voor hulp aan huis op alsook waar je hiervoor terecht kan. 

Dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Een dienst voor gezinszorg een aanvullende thuiszorg biedt hulp aan huis via verzorgenden. Zij kunnen helpen bij de persoonsverzorging (wassen, aankleden, verzorging, ...) maar bieden ook hulp in het huishouden (koken, wassen en strijken, boodschappen, ...) of de schoonmaak van de woonst. Daarnaast kunnen ze ook gezelschap bieden. 

De verzorgende biedt de gepaste hulp waarbij hij/zij ofwel ondersteunend of begeleidend werkt (bv. samen koken of boodschappen doen), maar kan ook de taken volledig overnemen indien nodig. Het is belangrijk dat jullie vooraf steeds jullie noden, wensen en verwachtingen uitspreken zodat deze kunnen afgetoetst worden met de mogelijkheden van de verzorgende(n). 

Tip: Vraag vooraf om het aantal verzorgenden dat aan huis komt, te beperken tot een beperkt aantal. Op die manier blijft het voor de persoon met jongdementie haalbaar om de verzorgenden te leren kennen en ermee een band op te bouwen. Dat is moeilijker wanneer er steeds een andere persoon langskomt.

Raadpleeg het overzicht van erkende diensten voor gezinszorg in Vlaanderen

Dienst voor poetshulp en huishoudelijke hulp

Wanneer de hulp enkel is gericht op poetsen, hebben sommige diensten voor gezinszorg ook een aparte poetsdienst die ingeschakeld kan worden. Neem contact op met een dienst voor gezinszorg (zie hierboven) in je regio en vraag naar hun aanbod op vlak van poets- en huishoudhulp.

Veel diensten werken voor poetshulp ook met huishoudhulpen via dienstencheques. Naast poetstaken zoals de woning schoonmaken en ramen wassen, mogen zij ook taken opnemen als wassen en strijken, maaltijden bereiden, klein verstelwerk en dagelijkse boodschappen zoals een bezoek aan de bakker of apotheker.   

Wil je meer weten over huishoudhulp via Vlaamse dienstencheques? Zoek hier een onderneming voor huishoudhulp via dienstencheques in je buurt

Hulp bij boodschappen en maaltijden

Zoals je hierboven kan lezen, kan de verzorgende van de dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg boodschappen doen, al dan niet samen met de persoon met jongdementie of de mantelzorger. 

Daarnaast bieden vandaag de dag verschillende winkels en supermarkten de mogelijkheid om boodschappen thuis te laten leveren. 

Hieronder lijsten we enkele voorbeelden van supermarkten waarbij je producten online kan bestellen en bij je thuis kan laten bezorgen.

Verschillende OCMW’s, zorgbedrijven en traiteurs leveren maaltijden aan huis aan marktconforme prijzen. Dit is vaak een vrij lokaal of regionaal aanbod. Je vindt ze terug via de zoekmachine van je browser of je kan hiertoe informeren bij de sociale dienst van je gemeente. Ook in de meeste Lokale Dienstencentra (LDC) kan je terecht om een warme maaltijd te gaan eten.  Via deze link vind je een overzicht van de Lokale Dienstencentra in Vlaanderen.

Er zijn diverse organisaties die uitsluitend online werken voor bestelling van etenswaren en zelfs kant-en-klare maaltijden die aan huis geleverd worden. Enkele voorbeelden:

Dienst voor oppashulp

Een dienst voor 'oppashulp' organiseert nabijheid en aanwezigheid van een vrijwilliger. Dit kan zowel overdag als ‘s nachts. Deze dienst vormt een aanvulling op de professionele hulp en de hulp van mantelzorgers. 

Personen met jongdementie en mantelzorgers kunnen contact opnemen met deze dienst als men het gezelschap en de ondersteuning van een vrijwilliger wenst. Dit kan verschillende doeleinden hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • De aanwezigheid van een gesprekspartner;
  • Het samen uitoefenen van bepaalde activiteiten of hobby's;
  • Het bieden van nabijheid en veiligheid;
  • Het bieden van een aantal basiszorgen (indien nodig en gewenst).

Gezien deze aanwezigheid verleent wordt door een vrijwilliger, gaat het hier niet om het verlenen van 'zorg'.

Dit kan voor de persoon met jongdementie een grote meerwaarde betekenen omdat hij/zij hierdoor een hobby kan blijven uitoefenen, niet alleen is en/of een fijne dag beleeft. Tenslotte is dit ook voor de mantelzorger vaak een grote hulp gezien hij/zij op dat moment met een gerust gevoel kan gaan winkelen, werken of er gewoon even 'tussenuit' kan.

Tip: Het woord 'oppashulp' kan kinderlijk overkomen. Wanneer je dit soort ondersteuning bespreekt met een naaste met dementie, kan je ook spreken over 'vrijwilliger', 'buddy', 'vriend(in)' of 'hobby-kameraad'. Belangrijk is dat het iemand is waarbij de persoon met jongdementie zich goed, veilig en comfortabel bij voelt.

Raadpleeg het overzicht van erkende oppasdiensten in Vlaanderen

Thuisverpleging

Een verpleegkundige komt aan huis voor het toedienen verpleegkundige en hygiënische zorgen zoals: 

  • Wondzorg;
  • Toedienen van medicijnen en inspuitingen;
  • Klaarzetten van medicatie;
  • Wassen en aankleden;
  • Toiletbezoek.

De verpleegkundige heeft ook aandacht voor gezins- en sociale omstandigheden.  

Je kan beroep doen op een erkende georganiseerde dienst voor thuisverpleging of op een zelfstandige thuisverpleegkundige.

Raadpleeg het overzicht van erkende diensten voor thuisverpleging in Vlaanderen Ga hier op zoek naar een zelfstandige thuisverpleegkundige in je buurt

Karweidienst

Sommige gemeenten bieden Karweihulp aan. Vraag hiernaar bij de sociale dienst van je gemeente. Ook enkele overkoepelende organisaties bieden deze dienst aan. Enkele voorbeelden zijn:  

Ben je heel gericht op zoek naar hulp en is er geen karweidienst in je buurt? Dan kan je ook nog terecht op volgende platformen:

  • Ring Twice: Hier kan je op zoek naar hulp voor een karwei, taak of klus in de buurt. Dit platform werd erkend door de Belgische overheid.  
  • Helpper: Hier kan op zoek naar hulp en ondersteuning door iemand in de buurt. Dit platform is door het VAPH en de Belgische overheid erkend als deeleconomieplatform. Het platform is erkend door de Federale overheid.

Baluchon Alzheimer

Baluchon Alzheimer is een organisatie, specifiek voor gezinnen met (jong)dementie. Hierbij vervangt een ‘baluchonneuse’ de mantelzorger tijdelijk zodat deze mantelzorger even ‘voor zichzelf’ zorgt. Zij/hij komt inwonen bij de persoon met (jong)dementie en neemt dag en nacht de zorg op zich. Dit voor minimum 3 dagen en maximum 14 dagen. De eerste dag is een overgangsdag waarop zowel de baluchonneuse als de mantelzorger aanwezig zijn. 

Je kan contact opnemen met deze organisatie via het nummer 02/673.75.00.

Ontdek hier meer over Baluchon Alzheimer!

Nachtzorg

Nachtzorg kan onder verschillende vormen worden aangeboden. Nachtzorg kan geboden worden door vrijwilligers of verzorgenden. Hierbij wordt gekeken naar de noden die er tijdens de nacht zijn in de zorg.  

Extra: Het aanbod nachtzorg kan per provincie verschillen.

Provincie / GewestWaar kan je terecht voor nachtzorg?
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen 
Limburg
Vlaams-Brabant
Brussels Hoofdstedelijk Gewest(aan te vullen)

Hulpmiddelen in huis

Er bestaan heel wat hulpmiddelen die het thuis blijven wonen gemakkelijker en aangenamer kunnen maken. Deze hulpmiddelen zijn er zowel voor thuis (bijvoorbeeld in de badkamer of in de keuken) als voor onderweg. Dit kan gaan van aangepast bestek of een slot met een draaiknop tot een aangepast uurwerk of assistentiekaartje.

Deze hulpmiddelen zijn soms kleine dingen en hoeven niet altijd veel te kosten. 

Lees hier meer over hulpmiddelen voor personen met dementie

Dienst Woningaanpassing

Vanuit een dienst Woningaanpassing komt een ergotherapeut bij de persoon met jongdementie thuis langs om te kijken waar aanpassingen in de woning kunnen gebeuren om langer comfortabel en veilig thuis te kunnen wonen. 

Neem hiervoor contact op met een ergotherapeut van de Dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds of een zelfstandige ergotherapeut. Je kan ook bij de sociale dienst van je gemeente bevragen of zij dit aanbieden.

Tip: Wanneer je beroep doet op de ondersteuning vanuit een geheugenkliniek, kan ook de ergotherapeut binnen het multidisciplinaire team hierbij helpen.

Lees hier waarvoor je terecht kan bij een ergotherapeut Lees hier meer over het aanbod van de erkende geheugenklinieken

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?