Ga verder naar de inhoud

Op zoek naar een nieuwe thuis

Laatst aangepast: augustus 2024

Hoe weet je of thuis wonen nog haalbaar is? Wat moet je doen als je merkt dat de zorg voor een naaste met jongdementie in de thuissituatie te zwaar wordt? Welke zorgopties zijn er als het thuis echt niet meer lukt?  

Hieronder bieden we je handvatten voor wanneer het thuis niet langer haalbaar is, zoals het geval is bij een verhuis richting centrum voor kortverblijf, assistentiewoning en/of woonzorgcentrum. We geven je mee waar je woonzorgcentra vindt met een specifieke bijzondere erkenning voor personen met jongdementie. Ook leggen we uit waarom een woonzorgcentrum zonder specifieke erkenning voor jongdementie ook een goede keuze kan zijn. 

Thuis niet langer haalbaar?

Voor mensen met jongdementie kan de zorgbehoefte in de loop van de tijd toenemen, waardoor thuis wonen niet altijd haalbaar blijft. Wanneer iemand met jongdementie meer zorg nodig heeft dan thuis kan worden geboden, is het belangrijk om tijdig naar alternatieven te kijken. Dit thema is cruciaal voor zowel de mantelzorger als de persoon met jongdementie omdat het overgangsmoment van thuis wonen naar een (zorg)organisatie vaak emotioneel en uitdagend is. 

Er zijn verschillende mogelijke alternatieven wanneer thuis wonen niet meer haalbaar is:

  1. Tijdelijk verblijven in de vorm van kortverblijf;
  2. Verhuis naar een assistentiewoning (voor personen + 65 jaar);
  3. Verhuis naar een woonzorgcentrum (vroeger ook wel 'rusthuis' genoemd), al dan niet met bijkomende erkenning jongdementie

We overlopen hieronder de drie mogelijkheden en verwijzen je naar de juiste diensten door.

1 Tijdelijk verblijf in de vorm van kortverblijf

Centra voor kortverblijf (KV) bieden tijdelijke opvang en zorg voor personen met (jong)dementie, waardoor mantelzorgers even op adem kunnen komen. Deze centra zijn geschikt voor korte periodes en helpen bij het overbruggen van zorgmomenten. Een persoon met (jong)dementie kan er dag en nacht of alleen 's nachts verblijven voor maximum 60 opeenvolgende dagen en maximum 90 dagen per jaar.

Tip: Een centrum voor kortverblijf is altijd verbonden aan een woonzorgcentrum of een centrum voor herstelverblijf. We raden aan om te kiezen voor een kortverblijf verbonden aan het woonzorgcentrum waar de persoon met jongdementie mogelijk in de toekomst zou gaan wonen zodat deze nieuwe omgeving reeds een stukje vertrouwder aanvoelt. Dit is uiteraard geen verplichting.

Lees hier meer over de centra voor kortverblijf Hier vind je een overzicht van de erkende centra voor kortverblijf in Vlaanderen

2 Verhuis naar een assistentiewoning

In een assistentiewoning binnen een groep van assistentiewoningen (GAW) kan een persoon zelfstandig wonen met ondersteuning en zorg op maat. De persoon kan gebruik maken van verschillende diensten zoals maaltijden, gezinshulp, poetshulp en thuisverpleging. 

De standaard doelgroep voor dit soort woongelegenheden zijn personen boven de leeftijd van 65 jaar, maar een aantal van de erkende assistentiewoningen per groep komt in aanmerking voor personen jonger dan 65 jaar. Ook mensen met jongdementie kunnen hier dus beroep op doen.

Lees hier meer over een assistentiewoning en raadpleeg een handige checklist Hier vind je een overzicht van de erkende assistentiewoningen in Vlaanderen

3 Verhuis naar een woonzorgcentrum

Wanneer thuis wonen (met ondersteuning) of wonen in een assistentiewoning niet meer haalbaar blijkt, kan een verhuis naar een woonzorgcentrum (WZC) een verstandige stap zijn. Hier kan men rekenen op een eigen kamer, een gedeelde leefruimte, extra ondersteuning (gaande van huishoudelijke hulp en hulp bij dagelijkse taken tot verzorging en verpleging). 

Voor vele personen met jongdementie, maar ook voor hun naasten is dit vaak een grote stap, die veel weerstand oproept. Toch betekent het voor velen ook het terugvinden van een zekere rust, structuur en vormt het op termijn een echte nieuwe thuis. Het is belangrijk dat gezinnen in deze stappen goed geïnformeerd en ondersteund worden zodat een samenwerking met de professionele hulpverleners ter plaatse vlot kan verlopen.

Hier vind je een overzicht van de erkende woonzorgcentra in Vlaanderen Raadpleeg hier een nuttige brochure met praktische tips en handvatten

Woonzorgcentra met bijkomende erkenning voor de zorg en ondersteuning van personen met jongdementie

Op vrijdag 15 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering het besluit goed dat het mogelijk maakt voor een woonzorgcentrum met een bijkomende erkenning om een erkenning voor de zorg en ondersteuning van personen met jongdementie aan te vragen. Momenteel zijn er in Vlaanderen 23 woonzorgcentra met deze erkenning waar 200 personen met jongdementie terecht kunnen voor het vinden van een nieuwe thuis. 

Let op: Deze erkenning geldt voor personen met jongdementie waarbij een diagnostisch bilan van dementie werd opgemaakt voor de leeftijd van 65 jaar.

De Vlaamse Gemeenschap ondersteunt deze woonzorgcentra met extra middelen om een aangepaste dienstverlening te bieden aan deze jonge doelgroep en hun mantelzorgers.

Bovenop krijgen de personen met jongdementie een korting van 25 euro per dag op de factuurprijs.  

Let op: Het is niet omdat een persoon met jongdementie verhuist naar een woonzorgcentrum met deze erkenning, dat hij/zij vanzelfsprekend gebruik kan maken van deze erkenning. 

De criteria op basis waarvan een woonzorgcentrum de erkenningen verdeelt over de bewoners met jongdementie, kan verschillen per woonzorgcentrum en dienen steeds voor de verhuis besproken te worden. Op die manier komt niemand voor verrassingen te staan. Zo kan het zijn dat een persoon met jongdementie niet langer kan terugvallen op de erkenning omdat hij/zij de leeftijd van 65 jaar bereikt. 

Overzicht van de woonzorgcentra met bijkomende erkenning voor de zorg en ondersteuning van personen met jongdementie

Hieronder lijsten we de woonzorgcentra met bijkomende erkenning voor de zorg en ondersteuning van personen met jongdementie in Vlaanderen op.

Neem contact op met de sociale dienst van het woonzorgcentrum bij vragen en/of opmerkingen.

 

Provincie Woonzorgcentra met erkenning jongdementie
Antwerpen
Limburg 
Oost-Vlaanderen
West-Vlaanderen
Vlaams-Brabant

Waarom woonzorgcentra zonder bijkomende erkenning jongdementie ook geschikt kunnen zijn

Hoewel woonzorgcentra met specifieke erkenning voor jongdementie de voorkeur hebben vanwege hun gespecialiseerde zorg voor deze jonge doelgroep, kunnen woonzorgcentra zonder deze erkenning ook geschikt zijn voor personen met jongdementie. Ga in dit geval na welke ervaring het woonzorgcentrum heeft met personen met jongdementie en bevraag op welke manier ze aanpassingen en aandacht op maat van deze jonge persoon kunnen bieden om een ondersteunende en kwaliteitsvolle woonomgeving te creëren. 

Bij het kiezen van een woonzorgcentrum is het belangrijk om te kijken naar de bereidheid van het team om zich aan te passen aan de specifieke behoeften van mensen met jongdementie en naar de mate van betrokkenheid en interactie die ze bieden. 

Daarnaast is de keuze van een 'goed' woonzorgcentrum een erg persoonlijke keuze. Sommigen vinden de locatie of de kwaliteit van maaltijden erg belangrijk, anderen hechten meer belang aan een actieve invulling van de dag of aan de kennis en ervaring van medewerkers wat betreft jongdementie. 

Welke zaken kunnen helpen bij het maken van een beslissing? 

  • Kennismaking met het woonzorgcentrum en het team voorafgaand aan de verhuis;
  • Een open communicatie over wensen, verwachtingen en mogelijkheden van alle betrokkenen;
  • Het afwegen van allerlei praktische en emotionele factoren.

Meer weten over de bijzondere erkenning voor woonzorgcentra met een bijkomende erkenning voor de zorg en de ondersteuning van personen met jongdementie?

Wil je meer lezen over deze bijkomende erkenning? 

Klik hier!

De Woonzorglijn

De Woonzorglijn behandelt klachten en beantwoordt vragen over residentiële voorzieningen voor ouderen en personen met (jong)dementie in Vlaanderen. Iedereen kan contact opnemen, ook bewoners en gebruikers van de voorzieningen zelf. 

Contact opnemen kan via het nummer 02 553 75 00, door te mailen naar email hidden; JavaScript is required of door het invullen van het contactformulier.

Klik hier voor meer informatie over de Woonzorglijn

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?