Waar en waarom een diagnose?
Vaak wordt er bij de eerste symptomen niet meteen aan jongdementie gedacht. Vele personen krijgen eerst een verkeerde diagnose waaronder een depressie, burn-out of stress. Het uitblijven van de juiste diagnose kan problemen met zich meebrengen en heeft een grote impact op de persoon en het gezin. Daarom is het van belang dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld wordt. Bovendien kan er op die manier zo snel mogelijk gestart worden met het plannen van zorg en ondersteuning.
Maar hoe verloopt dit nu? Waar kan je terecht? Waarom is het belangrijk een juiste diagnose te hebben? Hieronder lees je meer over de rol van de huisarts en gespecialiseerde artsen in geheugenklinieken en/of diensten in ziekenhuizen alsook het belang van een juiste diagnose.
Waar kan je terecht voor een diagnose?
Waarvoor kan je terecht bij de huisarts? En wat als je zelf huisarts bent en meer informatie wenst over dementie?
Hoe verloopt een onderzoek bij een gespecialiseerde arts? Waar vind je zo'n gespecialiseerde arts?
Waarom een diagnose?
Jongdementie kan vandaag de dag nog niet genezen worden. Toch zijn er verschillende redenen om na te gaan of er sprake is van dementie op jonge leeftijd én over welke vorm het gaat:
- De periode voor de diagnose vaak een periode van onzekerheid, spanning, schuldgevoelens en soms conflicten. Het moment van diagnosestelling kan voor sommige gezinnen een soort rust teweeg brengen. Eindelijk is er een verklaring voor de veranderingen waarmee het gezin en/of de omgeving geconfronteerd werd.
- Andere oorzaken voor de symptomen die worden waargenomen (zoals een depressie, rouwproces, schildklierproblemen, urineweginfectie, ...) zijn nu uitgesloten.
- Het veranderde gedrag van de jonge persoon met dementie wordt nu vaak beter begrepen omdat men weet wat de oorzaak is.
Iemand die de diagnose jongdementie krijgt in de beginfase van de ziekte kan nog zelf keuzes maken over wat goede zorg en wonen voor hem/haar betekent.
- Het is mogelijk om na te denken over beheer van goederen en beheer van geld.
- De verschillende vormen van dementie op jonge leeftijd verschillen in symptomen, verloop van de ziekte, behandeling en hoe ermee omgaan.
- Er kan aangepaste, persoonsgerichte begeleiding opgestart worden.
- Er kan aangepaste praktische hulp ingeschakeld worden zodat dagelijkse activiteiten in de eigen thuissituatie langer uitgevoerd kunnen worden.
- Er bestaat nog geen medicatie die de ziekte kan genezen, maar er is wel medicatie die de ziekte tijdelijk vertraagt.
- De persoon met jongdementie kan zo mogelijk deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.
- De persoon zelf, maar ook de naasten kunnen op zoek gaan naar lotgenoten.
Dank u wel voor de feedback.
We gebruiken uw feedback om onze website te verbeteren.
Er is iets misgegaan.
Probeer het later opnieuw.