Ga verder naar de inhoud

Sek­su­a­li­teit en intimiteit

Laatst aangepast: augustus 2024

Seksualiteit en intimiteit zijn belangrijke thema’s, ook voor mensen met jongdementie. Jongdementie overkomt mensen in de bloei van hun leven, wanneer relaties, intimiteit en seksualiteit vaak een grote rol spelen. 

Voor veel mensen roept dementie op jonge leeftijd vragen op over hoe hun relatie en intimiteit beïnvloed worden. Wat gebeurt er met seksualiteit en intimiteit wanneer je partner jongdementie krijgt? Hoe ga je om met veranderde behoeften en gedrag? Wat als de gevoelens van verbondenheid veranderen? Waar kan je terecht met vragen en bezorgdheden?

Hieronder bieden we praktische tip en inzichten om seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken en de emotionele band te behouden. We lijsten ook enkele organisaties op waar je terecht kan voor een luisterend oor, informatie, advies en hulpmiddelen.

Wat betekenen intimiteit en seksualiteit eigenlijk?

Intimiteit heeft te maken met verbondenheid. Dat kan op verschillende manieren tot uiting komen. Zo onderscheiden we:

  • Lichamelijk intimiteit: bijvoorbeeld een arm om iemand heen slaan of in elkaars nabijheid zijn;
  • Emotionele intimiteit: gevoelens zoals verdriet of blijdschap met elkaar kunnen delen;
  • Spirituele intimiteit: samen een geloof of overtuiging delen, kan ook voor verbondenheid kan zorgen.

Intimiteit kan ook betekenen dat je ongestoord tijd met een dierbare kan doorbrengen. Privacy is hierbij belangrijk.

Intimiteit kan worden ervaren tussen partners, maar ook met kinderen, kleinkinderen, vrienden of zelfs met poppen en knuffels. Een band met een huisdier kan ook heel belangrijk zijn, niet alleen voor mensen met jongdementie.

Seksualiteit is een breed begrip en omvat onder andere:

  • Geslacht;
  • Gender-identiteit;
  • Seksuele geaardheid;
  • Erotiek, vrijen, soloseks;
  • Plezier.

Seksualiteit wordt ervaren en uitgedrukt in gedachten, fantasieën, verlangens, overtuigingen en handelingen die gericht zijn op een lichamelijk contact die gepaard gaan met gevoelens van opwinding, lust en passie. 

Voor mensen met jongdementie kan seks een manier zijn om dicht bij elkaar te blijven, vooral als praten moeilijker wordt.

Wat kan er veranderen bij de persoon met jongdementie?

Dementie kan grote veranderingen teweegbrengen, zowel op vlak van intimiteit als op vlak van seksualiteit. Veranderingen in cognitieve functies en gedrag kunnen er namelijk voor zorgen dat de beleving verandert.  Dit kan zowel voor de persoon met jongdementie als voor hun partner en omgeving uitdagend zijn. 

We geven hieronder enkele voorbeelden van veranderende seksualiteits- en intimiteitsbeleving. Uiteraard is dit voor iedereen anders. Dit komt dus niet bij iedereen met jongdementie voor. 

  • Mensen met dementie op jonge leeftijd kunnen impulsiever gedrag vertonen op vlak van seksualiteit waarbij ze bepaalde gedragingen of wensen uiten op een manier die sociaal minder of niet gepast lijkt (bijvoorbeeld minder remming hebben, dwingend of eisend zijn).
  • Sommige mensen met jongdementie kunnen hun gevoelens van intimiteit niet meer goed uiten. Dit kan verwarring en spanning veroorzaken binnen een relatie, en het kan moeilijk zijn om erover te praten. 
  • Personen met jongdementie hebben soms meer of net minder behoefte aan seksuele activiteiten. Sommigen worden zelfs bang wanneer het hierover gaat.
  • Het kan zijn dat personen met dementie op jonge leeftijd niet of anders reageren op aanrakingen van hun naaste. Ze hebben mogelijk minder oog voor de gevoelens en behoeften van de partner.

Seksualiteit en intimiteit blijven, ondanks de uitdagingen van jongdementie, belangrijk voor emotionele verbinding en gevoel van nabijheid. Het bespreekbaar maken van deze thema’s is essentieel om respectvolle en liefdevolle relaties te behouden. 

Spreken over deze thema's is niet altijd eenvoudig. Wanneer het spreken moeilijk wordt, kunnen intimiteit en seksualiteit juist helpen om dicht bij elkaar te blijven. Knuffelen en aanrakingen worden dan misschien wel belangrijker en vormen zelfs een soort communicatiemiddel.

Als Amor de draad kwijt raakt...

Het boek "Als Amor de draad kwijt raakt..." biedt praktische inzichten en handvatten om seksualiteit en intimiteit bij mensen met dementie, inclusief jongdementie, bespreekbaar te maken. 

Het boek staat stil bij zowel de persoon met dementie als bij de impact van en voor de ruimere omgeving zoals mantelzorgers, hulpverleners en beleidsmakers. Het erkent de rol van mantelzorgers en partners, en biedt herkenbare casussen die helpen bij het omgaan met deze complexe situaties. 

Lees hier meer over het boek en koop het aan

Wat kan er veranderen bij de partner van een jonge persoon met dementie?

Ook voor de partner kan het moeilijk zijn om te weten hoe om te gaan met veranderde seksuele behoeften of veranderende relatie. Partners kunnen verschillende gevoelens ervaren. Ook dit is weer heel persoonlijk, niet iedereen ervaart dit op dezelfde manier. 

Niets is juist of fout. Vaak wijzigen deze gevoelens ook doorheen het dementieproces van hun geliefde.

  • Sommige partners ervaren een verminderde nood aan seksualiteit omdat hun geliefde veranderd is ten opzichte van vroeger, ze kijken nu anders naar hun geliefde omwille van de zorgnoden. 
  • Partners voelen zich schuldig bij het beleven van seksualiteit omdat ze niet herkend worden door hun geliefde met jongdementie, hun geliefde niet altijd begrijpt dat ze getrouwd zijn of gewoon omdat de geliefde jongdementie heeft.
  • Sommige partners zijn bang door het veranderend gedrag van hun geliefde.
  • Partners kunnen net een betere intimiteits- en seksualiteitsbeleving ervaren omdat er minder remming is of omdat er minder woorden nodig zijn.
  • Veel partners missen de aanrakingen, knuffels en momenten met hun geliefde zoals vroeger. Ze voelen zich afgewezen en alleen omdat hun naaste bepaalde noden en behoeften niet meer opmerkt of beantwoordt.
  • Er zijn partners die aanrakingen, knuffels en seksualiteit missen, maar niet altijd in relatie tot hun partner met jongdementie. Ze ervaren de relatie met de partner niet meer zoals die vroeger was, maar missen dit aspect wel en ervaren de behoefte dit elders opnieuw op te zoeken. Dit zorgt vaak voor een verscheurd en schuldig gevoel. 
  • Sommige partners gaan een nieuwe relatie aan, terwijl hun partner met dementie op jonge leeftijd nog leeft. Reacties van de omgeving en het schuldgevoel ten opzichte van de persoon met jongdementie spelen hierin een grote rol. Het is van groot belang dat partners met hun gevoelens ergens terecht kunnen en mogen rekenen op begrip vanuit de omgeving. De liefde, warmte en zorg die zij vaak willen blijven schenken aan hun naaste met jongdementie kan bestaan naast hun nieuwe relatie.

Eerst vond ik het ongemakkelijk dat mijn echtgenote me soms plots kust of knuffelt, waar we ook zijn. Nu begrijp ik dat dit haar manier is om te tonen dat ze blij is dat ik er ben, dat ze me graag ziet.

Echtgenoot van een persoon met jongdementie

Seksualiteit en intimiteit in (zorg)organisaties

Ook wanneer de geliefde met jongdementie niet meer thuis woont, blijft de nood aan intimiteit en seksualiteit, op welke manier dan ook, vaak nog bestaan. Het is belangrijk dat er voldoende privacy voorzien wordt en dat er over noden en behoeften kan gesproken worden, indien nodig met professionele hulpverleners.

De meeste (zorg)organisaties voor personen met (jong)dementie hebben een beleid betreffende relaties en seksueel gedrag. De grootste bezorgdheid gaat uit naar seksuele uitbuiting of misbruik en de vraag of de persoon met dementie nog bewust de toestemming kan geven of seksuele toenadering kan weigeren. 

De impact die dementie op jonge leeftijd heeft op het bewustzijn en het rationeel denken beïnvloedt het vermogen om iets te overwegen en te beslissen. Ook de partner die seksuele toenadering zoekt bij iemand die zich in een vergevorderd stadium van dementie bevindt, wordt geconfronteerd met een aantal ethische kwesties en kan beslissen om het seksuele contact volledig achterwege te laten.

Meer informatie en handvatten voor professionals (niet specifiek jongdementie) Scholingsmap voor zorgorganisaties (niet specifiek jongdementie)

Minne en Meer: Spelpakket over seksualiteit en intimiteit

'Minne en Meer' is een spelpakket dat seksualiteit en intimiteit bij personen met (jong)dementie bespreekbaar maakt. Het helpt hulpverleners die te maken krijgen met dit thema inzicht te krijgen in de noden, behoeften en wensen van personen met (jong)dementie en hun naasten. Soms vinden hulpverleners dit immers een ongemakkelijk thema: ze weten zich geen houding te geven, het onderwerp wordt weggelachen, geminimaliseerd, genegeerd of vooral gezien als een probleem. 

Bekijk het spelpakket en koop het aan

Bij welke organisaties kan je terecht?

Raadpleeg deze website voor meer literatuur en praktijkvoorbeelden over seksualiteit en intimiteit bij personen met (jong)dementie.

Sensoa

sensoa.be
Sensoa is het Vlaams Expertisecentrum voor seksuele gezondheid (niet specifiek jongdementie).

Aditi

aditivzw.be
Aditi biedt advies en ondersteuning bij vragen over relaties, intimiteit, seksualiteit en seksuele gezondheid (niet specifiek jongdementie).

Çavaria

cavaria.be
Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ mensen en koepel van LGBTI+ organisaties  (niet specifiek jongdementie).
Hier kan je terecht voor informatie en tools over transpersonen in woon- en dienstencentra (niet specifiek jongdementie).

Zanzu

zanzu.be
Zanzu biedt informatie over seksualiteit, relaties en seksuele gezondheid in 14 talen.

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?