Hulp en ondersteuning buitenshuis
Wanneer een persoon met jongdementie thuis woont, kan er een nood ontstaan aan ondersteuning, hulp en/of gezelschap bij het invullen van de dag, het uitvoeren van alledaagse activiteiten of zelfzorg. Hiervoor kan je, naast hulp aan huis, ook beroep doen op diensten buitenshuis.
Hieronder lijsten we verschillende mogelijkheden voor hulp buitenshuis op alsook waar je hiervoor terecht kan.
Fijne dagen
Zijn er organisaties die activiteiten organiseren voor personen met jongdementie? Bestaan er dementievriendelijke wandelingen? Is er een aanbod voor kunst- en muziekliefhebbers?
Absoluut!
Dagverzorgingscentrum
Een dagverzorgingscentrum (DVC) biedt overdag activiteiten, nabijheid en verzorging aan. De aanwezigheid en zorg die normaal thuis wordt geboden door mantelzorgers of professionele zorgverleners wordt hier overgenomen. In een dagverzorgingscentrum vinden personen met jongdementie sociale contacten, er worden activiteiten aangeboden en er wordt ondersteuning voorzien in verzorgende taken. Een persoon met jongdementie kan hier één of meerdere dagen of uren per week naartoe gaan. Dit hangt af van de noden en wensen van de persoon met jongdementie en de mantelzorger(s), maar ook van de beschikbaarheid van het dagverzorgingscentrum.
Er zijn drie soorten dagverzorgingscentra:
- Een 'gewoon' dagverzorgingscentrum (CDV): Dit soort dagverzorgingscentra is verbonden aan een woonzorgcentrum. Hier vraagt men een dagprijs. De zorgzwaarte is hier vaak iets groter dan bij een CDO (zie hieronder).
- Een dagverzorgingscentrum of 'Centrum voor Dagopvang' (CDO) (vroegere 'Collectief Autonome Dagopvang' ofwel CADO): Dit soort dagverzorgingscentra behoort tot een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Het is bestemd voor personen die al gezinszorg of aanvullende thuiszorg krijgen van een erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Hier vraagt men een uurprijs. Hier kan je dus als bezoeker ook enkele uurtjes komen of voor een specifieke activiteit (bv. samen eten koken en het samen eten). De context is hier vaak extra huiselijk.
- Een dagverzorgingscentrum dat uitsluitend bestemd is voor personen met een chronische aandoening.
Tips:
- Vaak kan je op bezoek gaan in het dagverzorgingscentrum alvorens je een beslissing neemt om hier op vaste dagen naartoe te gaan zodat je kan kennismaken met de sfeer, type activiteiten en zorg, het team en de andere bezoekers.
- Wanneer je wil dat een persoon met jongdementie went aan het ritme waarbij hij/zij één of meerdere dagen naar een dagverzorgingscentrum gaat, raden we aan om de frequentie niet te beperken tot een minimum. Soms is het beter voor de persoon met jongdementie om 2 dagen per week naar een dagverzorgingscentrum te gaan zodat hij/zij de nieuwe setting sneller en beter leert kennen dan wanneer hij/zij slechts 1 keer per maand langsgaat.
- Er zijn heel wat dagverzorgingscentra waar zowel jonge mensen met dementie als oudere mensen met/zonder dementie langskomen. Wanneer je wenst dat er andere personen met jongdementie aanwezig zijn, kan je hiernaar vragen wanneer je contact opneemt met het dagverzorgingscentrum.
Op zoek naar een erkend dagverzorgingscentrum in Vlaanderen?
Dagverzorgingscentrum exclusief voor personen met jongdementie
Hieronder geven we een overzicht van alle dagverzorgingscentra in Vlaanderen die een aanbod bieden specifiek voor personen met jongdementie. Dit betekent niet dat personen met jongdementie niet terecht kunnen in een dagverzorgingscentra dat zich niet uitsluitend op jonge mensen richt. Voor sommige personen met jongdementie blijkt het zelfs aangenamer en waardevoller om naar een dagcentrum te gaan waar ouderen met/zonder dementie langskomen.
Provincie / Gewest | Naam dagverzorgingscentrum exclusief voor personen met jongdementie | Naam voorziening |
Antwerpen |
|
|
Oost-Vlaanderen |
|
|
West-Vlaanderen |
|
|
Limburg |
|
|
Vlaams-Brabant |
|
|
Brussels Hoofdstedelijk Gewest |
|
|
Zorgboerderij
Een zorgboerderij is een plaats waar personen met jongdementie (maar ook andere personen met een zorg- of ondersteuningsnood) enkele dagen per week terecht kan voor een fijne, betekenisvolle daginvulling. De activiteiten van de dag bestaan er bijvoorbeeld uit dierenzorg of het kweken van planten. In een zorgboerderij worden de taken afgestemd op de individuele mogelijkheden van de bezoekers. Structuur, een gezellige sfeer en sociale contacten zijn belangrijke elementen op een zorgboerderij.
Zorgboerderij De Rimpeling (Vlaams-Brabant)
Lokaal Dienstencentrum
Een Lokaal Dienstencentrum (LDC) biedt activiteiten aan om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van bezoekers te versterken. Een Lokaal Dienstencentrum wil namelijk buurtbewoners de mogelijkheid geven elkaar te vinden, samen te ontspannen en buurthulp (en informele zorg) te ontvangen. Daarnaast wil het ook een laagdrempelig contactpunt zijn. Ook personen met jongdementie en hun mantelzorgers er terecht met vragen of kunnen ze deelnemen aan allerlei (hobby)activiteiten.
Daarnaast bieden de Lokale Dienstencentra ook hulp aan bij activiteiten uit het dagelijkse leven. Men kan er bijvoorbeeld terecht voor een warme maaltijd of een kappersbezoek. Een Lokaal Dienstencentrum kan, maar is niet verplicht om een maaltijd aan te bieden.
Een Lokaal Dienstencentrum kan zich beperken tot één grote ontmoetingsplaats, maar kan ook bestaan uit een aanvullend aanbod op meerdere kleinere locaties, verspreid over de stad of gemeente. De werking, het aanbod en de mogelijkheden kunnen per Lokaal Dienstencentrum anders zijn.
Nachtopvang
Als ondersteuning in de thuissituatie kan je voor nachtopvang terecht bij verschillende voorzieningen. Nachtopvang wordt georganiseerd door diensten voor gezinszorg of binnen een erkend centrum voor kortverblijf (type 1) of centrum voor herstelverblijf. Overdag verblijft de persoon met dementie op jonge leeftijd dus thuis en ’s nachts kan de persoon terecht in een voorziening waar ook de ochtendzorg en een ontbijt voorzien wordt. Dit kan ondersteuning bieden wanneer de nachten thuis moeilijker verlopen en de nachtrust van de mantelzorger verstoord wordt.
Bevraag in een erkend centrum voor kortverblijf (type 1) of centrum voor herstelverblijf in de buurt om te informeren wat de mogelijkheden zijn in voorzieningen in de buurt.
Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om beroep te doen op een nachtoppas via het ziekenfonds of een thuiszorgorganisatie. Meer informatie over nachthulp in de thuissituatie vind je op deze pagina (zie 'Nachtzorg').
Tijdelijk verblijf in de vorm van kortverblijf
Centra voor kortverblijf (KV) bieden tijdelijke opvang en zorg voor personen met (jong)dementie, waardoor mantelzorgers even op adem kunnen komen. Deze centra zijn geschikt voor korte periodes en helpen bij het overbruggen van zorgmomenten. Een persoon met (jong)dementie kan er dag en nacht of alleen 's nachts verblijven voor maximum 60 opeenvolgende dagen en maximum 90 dagen per jaar.
Tip: Een centrum voor kortverblijf is altijd verbonden aan een woonzorgcentrum of een centrum voor herstelverblijf. We raden aan om te kiezen voor een kortverblijf verbonden aan het woonzorgcentrum waar de persoon met jongdementie mogelijk in de toekomst zou gaan wonen zodat deze nieuwe omgeving reeds een stukje vertrouwder aanvoelt. Dit is uiteraard geen verplichting.
Wat als het vervoer naar de dienstverlening of locatie moeilijk wordt?
Wanneer autorijden niet meer lukt of niet langer veilig is, zijn er verschillende vervoersalternatieven beschikbaar die mantelzorgers kunnen ontlasten en mobiliteit voor de persoon in kwestie kunnen behouden.
Hieronder lijsten we enkele alternatieven op wanneer zelf rijden niet meer mogelijk is.
MeerMobiel
- MeerMobiel biedt uitgebreide informatie over aangepast vervoer in Vlaanderen en Brussel, inclusief de rechten van gebruikers en mogelijke financiële tegemoetkomingen.
Mobitwin (vroeger 'Minder Mobielen Centrales')
- Mobitwin biedt een betaalbaar alternatief voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit.
Diensten Aangepast Vervoer (ODAV)
- Voor mensen die niet in aanmerking komen voor andere initiatieven zoals openbaar vervoer en MMC, biedt ODAV aangepast vervoer aan.
Dagverzorgingscentra:
- Als de persoon met dementie op jonge leeftijd naar een dagverzorgingscentrum gaat, kan je best daar ter plaatse informeren naar hun vervoersmogelijkheden. Sommige centra bieden een eigen ‘taxidienst’ aan voor hun bezoekers.
- Niet-dringend medisch vervoer
- Voor niet-dringend medisch vervoer, waarbij om medische redenen geen beroep kan worden gedaan op het openbaar vervoer, kunnen personen met jongdementie of hun naasten contact opnemen met hun ziekenfonds. Meer informatie lees je hier.
MeerMobiel
Mobitwin (vroeger 'Minder Mobielen Centrales')
Diensten Aangepast Vervoer
Niet-dringend patiënvervoer
Meer weten over autorijden en dementie op jonge leeftijd?
Kan je nog autorijden als je dementie op jonge leeftijd hebt? Kan je rijvaardigheid laten controleren? Waarmee houd je best rekening? Bestaan er hulpmiddelen?
Dank u wel voor de feedback.
We gebruiken uw feedback om onze website te verbeteren.
Er is iets misgegaan.
Probeer het later opnieuw.