Ga verder naar de inhoud

Jonge man­tel­zor­gers

Laatst aangepast: augustus 2024

Vaak zijn kinderen van personen met jongdementie nog erg jong. Jonge mantelzorgers staan voor unieke uitdagingen. Ze combineren vaak niet alleen school, sociale activiteiten en de eigen persoonlijke ontwikkeling, ze dragen ook de verantwoordelijkheid voor de zorg van een ouder of andere geliefde. Dit kan soms overweldigend zijn en het is niet altijd makkelijk om de juiste balans te vinden. Daarom is het essentieel dat jonge mantelzorgers toegang vinden tot de juiste informatie, ondersteuning en hulpmiddelen. 

Ben je op zoek bent naar tips voor communicatie met jonge mantelzorgers, informatie over het combineren van zorg en school, of manieren om in contact te komen met andere jonge mantelzorgers? Hieronder bieden we je een overzicht aan praktische tools, organisaties en inspirerende verhalen van kinderen en jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. 

Hoe ondersteun je jonge kinderen?

De impact van de diagnose jongdementie op kinderen kan erg groot zijn, zeker wanneer ze nog thuis wonen. Vind hier enkele handvatten die je kunnen helpen bij de ondersteuning van kinderen van een ouder met dementie. Mogelijk zitten er tips tussen waarmee je verder aan de slag kan.

Bekijk de handvatten hier Ontdek hier hulpmiddelen om in gesprek te gaan met kinderen en jongeren

Verhalen van jonge mantelzorgers

Het verhaal van andere jonge mantelzorgers kan een enorme steun en herkenning bieden voor kinderen en jongeren van een ouder met jongdementie. Het zorgt ervoor dat ze zich niet alleen voelen.

Hiernaast kan je een video bekijken waarin kinderen en jongeren hun verhaal delen tijdens een uitstap naar zee. Deze beelden laten zien hoe zij omgaan met de uitdagingen van jongdementie in hun gezin. 

Luister hier naar andere getuigenissen van kinderen van een ouder met jongdementie

Informatie en hulpmiddelen?

Nood aan meer informatie of hulpmiddelen om met kinderen en jongeren te spreken over (jong)dementie? Raadpleeg je regionaal Expertisecentrum Dementie.

Vind hier de contactgegevens van het Expertisecentrum Dementie in jouw regio

Jonge mantelzorgers op school

Als jonge mantelzorger kan het soms lastig zijn om schoolwerk te combineren met de zorg en steun die gegeven wordt. Het is belangrijk dat kinderen zich niet alleen voelen en weten dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is, zelfs op school. Er bestaan enkele praktische tips:

  • Het kan waardevol zijn om andere leerlingen te informeren over jongdementie of de eigen situatie. Alzheimer Nederland biedt een handig 'Spreekbeurtboekje' dat kinderen kunnen gebruiken om een spreekbeurt te geven over jongdementie. Dit kan een goede manier zijn om klasgenoten bewust te maken en steun te vinden. Meer informatie over het Spreekbeurtboekje vind je hieronder.
  • Voor sommige kinderen en jongeren is het goed om een gesprek in te plannen met het CLB (Centrum voor Leerlingen Begeleiding). Dit is gratis. Zij kunnen samen bekijken welke problemen er op school zijn en welke oplossingen er bestaan. Hieronder vind je een overzicht van de CLB's in Vlaanderen en Brussel. Het CLB heeft zelfs een anonieme chat voor leerlingen en ouders.
  • ZoJong! biedt waardevolle tips en informatie om de zorg voor een naaste te combineren met naar school gaan en studeren. Hieronder kan je lezen hoe ZoJong! jonge mantelzorgers in het middelbaar en hoger onderwijs helpt bij het balanceren met schoolverplichtingen en welke rechten iemand heeft op school. 
Ga rechtstreeks naar het 'Spreekbeurtboekje'
Alzheimer Nederland geeft kinderen tips voor het geven van een spreekbeurt in de klas.
ZoJong! biedt handvatten en tips voor jonge mantelzorgers die naar het middelbaar en hoger onderwijs gaan.

Centra voor Leerlingen Begeleiding

data-onderwijs.vlaanderen.be
Hier vind je een overzicht van Centra voor Leerlingen Begeleiding in Vlaanderen en Brussel.

Organisaties en verenigingen voor jonge mantelzorgers

Als jonge mantelzorger hoef je het niet alleen te doen. Er zijn verschillende organisaties en initiatieven die specifiek gericht zijn op het ondersteunen van jongeren zoals jij. Deze organisaties bieden een luisterend oor, advies, en praktische hulp wanneer je dat nodig hebt. 

  • Awel: Een organisatie waar kinderen en jongeren anoniem kunt praten over wat hen dwarszit, via telefoon, chat of e-mail. 
  • TEJO (Therapeuten voor Jongeren): Biedt laagdrempelige en gratis therapeutische ondersteuning voor kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar. Als ze het moeilijk hebben, kunnen ze hier terecht voor gesprekken met een therapeut.  
  • JAC (Jongeren Advies Centrum): Hier kunnen kinderen en jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht voor gratis advies en ondersteuning over allerlei onderwerpen, van school en relaties tot je rechten als mantelzorger. 
  • OverKop: Een plek waar kinderen en jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen binnenlopen voor ondersteuning, een babbel of om gewoon even tot rust te komen. OverKop-huizen zijn er voor jongeren die het even moeilijk hebben.
  • Teleblok (samen met Awel en CM): Teleblok biedt gratis ondersteuning bij studiestress en helpt jongeren (in aanloop naar) het hoger onderwijs omgaan met de druk van school en mantelzorg. Teleblok wordt vaak geraadpleegd tijdens examenperiodes.

Deze organisaties zijn er om kinderen en jongeren te helpen, of ze nu behoefte hebben aan iemand om mee te praten, advies nodig hebben, of gewoon even stoom willen afblazen. Voor een overzicht van deze en andere ondersteuningsmogelijkheden, kan je een kijkje nemen op ZoJong!

Awel

awel.be
Awel is een organisatie waarmee kinderen en jongeren anoniem kunnen praten over wat hen dwarszit, via telefoon, chat of e-mail.

TEJO

tejo.be
Therapeuten Voor Jongeren biedt gratis en anoniem therapeutische begeleiding voor kinderen en jongeren tussen 10 en 20 jaar.

JAC

caw.be
Het Jongeren Advies Centrum biedt gratis hulp en ondersteuning aan jongeren tussen 12 en 25 jaar.

OverKop

overkop.be
OverKop is een plek waar jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen binnenlopen voor ondersteuning, een babbel of om tot rust te komen. 

Teleblok

awel.be
Teleblok biedt gratis ondersteuning bij studiestress en helpt jongeren in het hoger onderwijs omgaan met de druk van school en mantelzorg. 

Activiteitenaanbod voor jonge mantelzorgers

Als jonge mantelzorger is het belangrijk om momenten van ontspanning en verbinding te vinden. Er zijn diverse activiteiten en bijeenkomsten waaraan kinderen en jongeren kunnen deelnemen, zowel specifiek voor jongdementie als breder voor jonge mantelzorgers. Hieronder vind je een overzicht van activiteiten op Vlaams en regionaal niveau. 

Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert jaarlijks een gratis 'Verwenweekend' of 'Zomerkamp' voor kinderen van een ouder met jongdementie.
Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert meerdere keren per jaar bijeenkomsten en workshops voor kinderen van een ouder met jongdementie.
ZoJong! organiseert gratis activiteiten voor jonge mantelzorgers (niet specifiek jongdementie) en hebben een fysiek 'Stekje' in Gent.
Gewoon Leven organiseert activiteiten voor kinderen van een ouder met jongdementie.
Het Ventiel heeft een jongerenwerking en organiseert bijeenkomsten en activiteiten voor kinderen van een ouder met jongdementie.
Het Praatcafé Jongdementie van Zorgcirkels Jongdementie Leuven biedt bijeenkomsten voor kinderen van een ouder met jongdementie.
Menos en Mandana brengen jongvolwassen kinderen van een ouder met jongdementie samen. 

Meer lezen over mantelzorg?

Wil je meer lezen over mantelzorg in het algemeen (niet specifiek op jonge leeftijd)? Welke premies en tegemoetkomingen bestaan er voor mantelzorgers? Waar kan je andere mantelzorgers ontmoeten? Welke mantelzorgverenigingen bestaat er? Waar kan je terecht voor informatie, zelfzorg en (psychosociale) ondersteuning? 

Hoe kan je een officiële erkenning als mantelzorger verkrijgen? Wat is de meerwaarde ervan?

Op welke premies hebben mantelzorgers (en hun naaste met jongdementie) recht?

Ben je aan het werk én heb je graag meer de zorg voor een naaste? Op welke verlofstelsels kan je rekenen?

Welke verenigingen of organisaties zetten zich in voor personen met jongdementie, naasten of mantelzorgers? 

Waar ontmoet je 'lotgenoten' of 'bondgenoten'? Welke organisaties bestaan er voor naasten en mantelzorgers? Hoe vind je verhalen van anderen?

Hoe zorg je voor jezelf als mantelzorg? Waar vind je ondersteuning in het vinden van balans tussen draagkracht en draaglast? 

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Heb je zelf een suggestie of een opmerking over deze pagina?